Článek byl inspirován komentářem ke zprávě, že produkce palmového oleje pomáhá snižovat chudobu. V poznámce se uvádí, že v rozvojových zemích roste zároveň rychlým tempem populace. To může vést následně ke zvýšení poptávky po palmovém oleji. Existuje však i souvislost mezi životní úrovní a ochranou přírody. Velmi dobře souvislosti vysvětlil tropický biolog Vojtěch Novotný v rozhovoru pro DVTV.

Přírodu chrání nejvíce rozvinuté země. Díky přístupu západoevropských zemí je v rámci EU 86 % palmového oleje získáváno udržitelným způsobem. V rozvojových zemích jsou tato čísla nízká. Pokud se však v těchto oblastech zvýší životní úroveň a vznikne střední třída, vzroste v důsledku společenský zájem o ekologii a zároveň se zpomalují nárůst populace. „Je to závod s časem, jestli společnost dokáže rychleji zbohatnout, aby ještě nějaká příroda zůstala“, uvádí v rozhovoru Vojtěch Novotný.

Rozdíly v přístupu k ekologii vidíme i v České republice. Vyplývá to z průzkumu IPSOS. O udržitelném rozvoji slyšelo 52 % populace, u osob se základním vzděláním je to jen 41 %, u osob s vysokoškolským vzděláním 80 %. Západní Evropa více podporuje projekty udržitelného získávání palmového oleje, u nás jsou stále hodně slyšet iniciativy vyzývající k jeho bojkotu, což podle řady odborníků nedává smysl. Souvisí to do značné míry s povědomím o udržitelnosti v rámci celé populace.