Palmový olej v Kávě o čtvrté

O palmovém tuku se v posledních letech vedou dlouhé diskuze – mezi odborníky i laickou veřejností. Proč budí takové emoce? Co je palmový olej zač? Proč má v potravinářství důležité místo? Jaké má vlastnosti? Proč se využívá spíše pro výrobu potravin? Jak se palmový olej zpracovává? Jaké oleje se hodí na smažení? Jaké jsou rozdíly mezi surovým a rafinovaným palmovým olejem? Jaká je vize spotřeby palmového olej do budoucnosti? Lze používat lokálně vypěstované oleje místo palmového? Jak číst etikety potravin? 

To jsou otázky, které kladla moderátorka oblíbeného pořadu Českého rozhlasu Káva o čtvrté Tereza Stýblová a posluchači volající do studia doc. Brátovi, který se dlouhodobě věnuje problematice tuků. Celou diskuzi je možno si poslechnout zde. Brožura „Je palmový olej hrozbou?“, která sloužila jako inspirace pro tento rozhovor, je k dispozici ke stažení zde

Na mailové adrese info@udrzitelnypalmovyolej.cz je možno klást dotazy, na které se ve vysílání už nedostalo. Na této adrese je rovněž možno se přihlásit k odběru různých zajímavostí týkajících se problematiky palmového oleje.

Reportáž vědeckého redaktora Českého rozhlasu Daniela Mrázka

Jaké jsou výhody palmového oleje a proč se používá? Účinky konzumace palmového oleje na zdraví jsou srovnatelné s živočišnými tuky. Udržitelné pěstování palmy olejné řeší případné ekologické dopady, zapovídá vypalovat pralesy a vysoušet rašeliniště. Poslechněte si reportáž vědeckého redaktora Českého rozhlasu Daniela Mrázka zde. Důvod obnovy palmové plantáže po 30 letech není, že by se vyčerpala půda. Palma dorůstá do výšky, kdy je obtížné plody již dále sklízet. Výnosy se s časem rovněž snižují. Palmovou plantáž lze založit na stejném místě jako byla ta původní, což se v praxi běžně děje. Není třeba se obávat, že by ji nahradilo křoví. Každý zemědělec musí dodávat do půdy průběžně živiny, které rostliny spotřebují. To platí všude na světě a netýká se to jen palmy olejné v místech jejího pěstování.

Je palmový olej hrozbou?

Zajímá Vás problematika palmového oleje? Jak se liší přístup západní Evropy k palmovému oleji od toho, co se komunikuje u nás? Palmový olej není jediný produkt, kvůli kterému mizí původní vegetace, i když to tak často z pohledu medií vypadá. Jaký je vliv palmového oleje na zdraví v porovnání s jinými tuky? Podle čeho lze hodnotit kvalitu tuků? Je nízká cena hlavním důvodem používání palmového oleje v potravinách?  Jaká je spotřeba palmového oleje? Jak jsou na tom jiné oleje (řepkový, slunečnicový a olivový)? Poslechněte si rozhovor doc. Jiřího Bráta, odborníka na tuky pro TV Blesk.

Křest brožury spojený s autogramiádou

V sobotu 27.6.2020 se konal v restauraci U Lisců v Kmetiněvsi křest brožury „Je palmový olej hrozbou?“ spojený s autogramiádou. Brožura podává vyvážený pohled na palmový olej z pohledu zdraví a životního prostředí. Je k dispozici ke stažení: https://www.udrzitelnypalmovyolej.cz/wp-content/uploads/2020/06/382-je-palmovy-olej-hrozbou.pdf. Palmový olej získávaný udržitelným způsobem je řešením, jak se vyhnout negativním dopadům pěstování palmy olejné.

Fotogalerie z akce

Je palmový olej hrozbou?

Sdružení českých spotřebitelů, z.ú. ve spolupráci s Iniciativou pro udržitelný palmový olej vydalo v edici „Jak poznáme kvalitu?“ brožuru: Je palmový olej hrozbou? 

Brožura je k dispozici k nahlédnutí nebo stažení ZDE:

Brožura podává vyvážený pohled na zdravotní a ekologické aspekty používání palmového oleje. Palmový olej má specifické funkční vlastnosti pro řadu potravinářských výrobků a lze jej velmi obtížně nahradit. Odborníci z různých oborů se shodují na tom, že jedinou náhradou za palmový olej je z mnoha důvodů palmový olej získávaný udržitelným způsobem.